понеделник, 29 юни 2015 г.

Витлеемската звезда ще изгрее на небето на 

                                1 юли                                     




                       
В нощта срещу сряда - 1 юли Юпитер и Венера ще се доближат толкова близо до Земята, че практически на небето ще се вижда само една ярка звезда, пише "Sky & Telescope". Така ще се възпроизведе митичната Витлеемска звезда, която е изгряла на небето по време на раждането на Исус Христос според Библията. Двете планети ще прекарат така около седмица. За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те ще приличат на двойна звезда. Астрономите наричат това явление „прегръдка на звезди”, то се случва сравнително често, но между Юпитер и Венера е по-рядко. Картината, която ще се вижда на небето напомня на библейската притча за Витлеемската звезда, която водила източните мъдреци към мястото, където се е родил Исус.




   
Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/291214.html


Една секунда по -дълго денонощие на 30-ти юни 


                            Минута от 61 секунди бърка в технологиите днес .                                      


... Не знам какво толкова се впрягат тия ,след като има натрупани от предходните 3 години - цели 18 часа "високосно" Време. А от тази година - още час и половина. 
Общо с 19 часа и 30 минути Времето върви преди нашия календар към днешна дата.

Това Време в момента не се отчита по никакъв официален начин .
А те за една секунда се тюхкат !... ( Додекаедър)



Минута от 61 секунди бърка в технологиите днес



Последната минута на юни 2015 ще продължи 61 секунди. Това се налага, защото Земята постепенно забавя въртенето си, а човешкото време се измерва от извънредно точните атомни часовници. Когато разликата между "земното" и технологичното време надвишава 0,9 секунди, се прави корекция на универсално координирано време - UTC, познато и като времето по Гринуич.

"Въртенето на Земята около оста й постепенно се забавя и високосните секунди са начин това да се отчете", обяснява Даниел Макмилън от Центъра за космически полети на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

Ако трябва да сме съвсем точни, се посочва още на сайта на Агенцията, един ден продължава 86400 секунди. Така е според стандарта за време, който хората използват във всекидневния си живот - координираното универсално време (UTC).

UTC е "атомно време". Продължителността на секундата се базира на предсказуеми електромагнитни процеси в атома на цезия. Техните параметри са толкова надеждни, че цезиевият часовник може да изостане или избърза с една секунда за 1400 000 години.

Средната продължителност на слънчевия ден обаче, който се определя от въртенето на планетата ни около оста й, е около 86400.002 секунди. Това е така, тъй като въртенето на Земята се забавя заради влиянието на гравитационните взаимодействия с Луната и Слънцето. Учените са изчислили, че средната дължина на слънчевия ден не е 86400 секунди около 1820 година. Разликата от 2 милисекунди или две хилядни от секундата, което е по-малко от едно мигване на окото, първоначално трудно може да бъде забелязано, но в рамките на една година би се натрупала почти цяла секунда. В действителност обаче не се случва точно това, тъй като дължината на всеки един ден непредсказуемо се променя под влиянието на редица фактори. Главният от тях са атмосферните условия. Освен тях влияние оказват активността на земното ядро, промените на океаните и подземните води и хранилищата на лед, както и приливите и отливите.

Учените използват изключително прецизна техника, за да измерват точната продължителност на деня. Чрез глобална мрежа от станции се наблюдават астрономически обекти, познати като квазари. Те служат като точки за сравнение, които могат да се приемат за неподвижни, защото се намират на милиарди светлинни години от Земята. Тъй като наблюдателните станции се намират по цялото земно кълбо, сигналът от даден квазар ще пристигне по-бавно до някои станции, отколкото до други. Изследователите използват тези малки разлики, за да определят точните позиции на наблюдателните станции, скоростта на въртене на Земята около оста й и ориентацията на планетата в Космоса. Извършваните в момента измервания са точни до 3 микросекунди или 3 милионни от секундата. Разработва се нова система, чиято прецизност се очаква да бъде по-добра от 0.5 микросекунди.


Обикновено високосна секунда се добавя или на 30 юни, или на 31 декември, като часовниците се преместват от 23:59:59 на 23:59:60 и след това на 00:00:00. Вместо това много системи се изключват за една секунда. Опитът показва, че добавянето на секунда може да затрудни някои компютри. Съществуват мнения, че е по-добре да не се добавят секунди. Една от причините за проблемите е, че високосните секунди не могат да се предвидят отдалече. От 1972 година, когато за пръв път е добавена секунда, до 1999 година, високосни секунди са добавяни почти всяка година. Секундата на днешния 30 юни е едва четвъртата от 2000-та година насам.


Копирано от standartnews.com




                                                                                                                                  






 " ВРЕМЕТО РАЗКРИВА ВСЯКА ИСТИНА "
                               Меандър


  Картината "Прабългарският календар" от художника Румен Статков

      Когато някой ви каже ,че светът съществува вътре във един великан - по -скоро му повярвайте ,отколкото да се присмеете.
     Лично аз си мисля ,че човечеството живее в едно огромно ухо на още по-огромен великан .
     Защо ухо ? - За това ,защото светът е акустичен . Човекът живее в акустична среда .
     Съдбата е сляпа ( с вързани очи ) Сигурно е така .
За сметка на това обаче тя чува всичко , дори това , което хората не чуваме .
     Човекът се контролира от съдбата ,чрез слухов сензор .
     Нашата галактика представлява точно това - едно огромно ухо ( наподобяващо човешкото ) , което улавя всички вибрации , които нашият свят ражда ежеминутно.



         Ето защо една от най-мъдрите народни поговорки е : "Мълчанието е злато ! "
 Оръжието с което човек може да се пребори със съдбата е ... МЪЛЧАНИЕ !
 Когато мълчи ,човекът е недосегаем . Мислите са плод на вътрешна вибрация в самите нас .
Докато тези мисли не се произнесат - това , което ни контролира  (наречено от нас -съдба) - не може да схване нашите действия и не ни контролира .
        Една друга поговорка гласи ,че човек е господар на мислите си ,и става техен слуга ,когато ги произнесе. Т.е. когато предизвика вибрация посредством речта си ,която вибрация се улавя от великото космическо ухо и то се намесва в живота ни под една или друга форма .
        Тази намеса в живота - човек нарича Съдба .
       Речта - това е недоловима форма на контрол .
       Езиците са невидими граници ,които спомагат за бързото локализиране на приносителя на дадена вибрация.
       Ето защо древните са съкращавали думите ,или са създавали думи без гласни звуци ,т.к. гласните притежават огромна скорост на разпространение .
       Когато древният човек е искал да завещае на поколенията информация за това състояние ,което ние сме свикнали да наричаме живот - той е влизал дълбоко под земята , в пещери и там по стените е оставил информацията под формата на рисунки или резки .
     - Защо ?
    - Защото се е надявал да изпрати послание към бъдещето , като създаде информация ,без да произведе  вибрация в пространството.
                                                          ***

    Живеем в среда ,която сме свикнали да наричаме - атмосфера . Атмо - Сфера .
    Атмо е Ад !  Сфера е част от всички други сфери в този сферичен свчт - атоми , протони , молекули , планети , Слънцето ,Вселената...
          Единственият възможен начин на придвижване на тези сфери е въртенето .
          Въртенето поражда във всяка сфера центробежни и центростремителни сили.
          Видимият или осезаем ефект от тези сили е появата на Вибрации.
          Всичко е във всичко !
          Всичко е вибрация !
          Светът ,в който живеем ,в който сме потопени е вибрационен , т.е. е Акустичен .
          Ето защо Времето има две основни характеристики :
- Времето е Кръг ! ( защото всичко е сферично )
- Времето е Музика !  ( защото всичко е акустично)
           Това обяснява защо Питагор се е занимавал с аритметика (баща на цифрите) и музика .
           Това ,че има 9 прости едноцифрени числа ( цифри)  , показва необходимостта да се изброят вибрациите (кръговете ) на Ада , в който живеем .
            Ада има 9 кръга , т.е. сфери .
           Времето е музика , т.е. е вибрационно поле .
Това е космическата музика , която движи света.
           Цифрите са необходими за да се подредят и преброят вибрациите .
  Питагор е закодирал в думата "Аритметика" - познанието ,че Времето е Музика , а средата в която се разпространява e -  Пространство!
           Освен това е констатирал ,че различните тактове на тази музика са неритмични .
   Разкодирана ,думата - Аритметика означава :
           "А" - отрицателна частица "НЕ"
           "Рит" - от Ритъм
            "Мет" - от Метрум
Ритъм и Метрум са основни понятия в Музиката.
                  Така се е "родила" думата  :  А - РИТ - МЕТ - ика !
            Това , че живеем в акустичен свят е породило необходимостта , Бог да сътвори човека с две уши  ( за да чува  , да разпознава и различава вибрациите)
             Светът ,в който живеем е бинарен , събрал в едно две противоположности .
Функцията - само "да чува" - не е била достатъчна , защото процесът е едностранен - само се приема вибрацията , т.е. само се слуша.
 Бинарността изисква и да се отдава (създава) вибрация от самия човек.
 Това наложило ,човека да се сдобие и с уста.
   Ушите и устата са органи (сензори), посредством ,които човек се хармонизира
 ( дисхармонизира) със акустичността на света.
  Казано просто : Светът е огромно ухо!
  Галактиката е с такава форма .
    За да съществува тук човек трябва да умее да приема и предава разнообразен набор от вибрации. Ако не чува или не говори - човек е хром ,т.е. това е недостатък за тази среда ,в която живее.
          Животът в сферично -акустичния свят  обаче ми прилича на едно лабораторно изследване.
           Хората са "командировани" тук за около 3 космически месеца .
            От раждане до смърт - човек живее около 72 години средно.
Това времетраене има 3 подпериода от 24 години . Разбира се Земни години .
В космоса Времето тече по друг начин и с друга скорост.
         24 - е основно времево число , по което се определят музикалните тактове на космическата музика.
        НА ЗЕМЯТА                                 В КОСМОСА
24 земни години               =       1 космически месец
12 земни години               =        2  космически седмици + 1  космически ден ( 15 дни , Индикт)
6 земни години                 =        1 космическа седмица + 1/2 ден                  ( 180 часа)
3 земни години                 =         3 космически дни + 18 космически часа    (90 часа)
1 земна година                  =        1 космически ден + 6 часа                              (30 часа )
          Така 1 земна година е = 1 космическо денонощие + 6 часа в космоса !
   Това отговаря и на Библейските тълкувания .
          Какво означава това ?
 След като човек живее средно 72 години на Земята , това отговаря на 3 периода , всеки по 24 години.
           Ако направим аналогия с листата на дърветата - така , както листата се раждат , развиват и умират за 3 периода ( сезона : - пролет , лято , есен ) - така и човек попада в Атмо-сферата за 3 космически периода, всеки = на 24 земни години .
           Според мен не бива да се създава впечатление ,че човек живее дълго и трябва да се бори да удължава живота си .
           Както казах , 72 земни години отговарят на 3 космически месеца по 24 години всеки .
            Една година в космоса е = 12 косм. месеца  х  24 земни години = 288 земни години .
             Догодина ( 2016-та година) ще имаме кръгъл (пълен) цикъл от космически години. 
     
             2016 земни години : 288 = 7 космически години - от Христа до 2016-та !
      
         Не ми е писано да бъда Пророк (а и това не ми допада) , но констатирам великолепно фактите .
         И констатирам :
 Щом Питагор се е занимавал с числа и музика ,
  -  7 е числото  на деня , в който Бог е сътворил вече света и е седнал да почине и го огледа!
 -  освен това ,диатоническата гама има 7 ноти !  Осмата е "горно До " !
   Това отговаря на Библейският текст ;
" Аз съм Алфата и Омегата , Началото и Края  " ( Откр. 1 : 8 ) - казва Господ Бог , Който е и Който е бил и който иде . Всемогъщият !
                                                       ***

                            Човек познава 3 вида вибрации .
            Вибрациите породени от Говор .  Символът са буквите .
            Вибрации породени от Музика . Символът са нотите . Това е по-висша вибрация.
            Вибрации породени от Светлината . Символът са цветовете . Най-висша вибрация.

            Земята управлява ,регулира и контролира ,своето положение в космоса спрямо другите космически тела ,чрез вибрациите породени от въртенето на планетата .
Земетресенията са инструмент за промяна положението и живота на Земята.
            Земетресенията предизвикват вибрации , които човек все още не умее да разчита  ( или това познание е скрито от народа)
             Слънцето и Луната също предизвикват вибрации. Те са от по-висш тип и са свързани със Светлината. Слънчевите и Лунни затъмнения също ,както земетресенията ,са инструмент за промяна в космоса .
              Така ,както Слънцето , Земята и Луната са във взаимовръзка ,така и Земетресенията ,Слънчевите и Лунни затъмнения са във взаимовръзка помежду си .
               Предлагам ви моят Лунно-Слънчев календар на Земята .
            Изходна точка на неговото летоброене е Земетресението от 24-ти май 2014г. на гръцкият остров Самотраки ,което бе усетено много силно и в България.
              За да ме разберете , преди да ви го покажа е необходимо да уточня още нещо :
  А именно - как работят основните вибрации в нашият свят :
        Основно времево число е 24 ! Записано е в Библията :

 "И около престола имаше двадесет и четири престола и видях, че на престолите седяха двадесет и четирима старейшини, облечени в бели дрехи, и на главите им златни венци." ( Откровение 4:4 )

         Първият такт е такт 11/12 -ти . Това е основната вибрация в акустичния свят .
   11/12-ти от 24  = 22 ! Вибрацията на Бог !
Вторият такт е 9/10-ти . Вибрацията на Божествеността !
    9/10 от 24 = 21 , 6 ! Вибрацията на ангелите и светиите !
Третият такт 7/8-ми . Тактът на българското хоро и ръченица.
     7/8-ми от 24 = 21 ! Вибрация на Небето !
Четвъртият такт е 5/6-ти . Тактът на земния живот !
      5/6-ти от 24 е = 20 ! Вибрацията на Земята !
Има още два такта . Общо всички тактове са 6 (Шест)

         Вибрацията на Слънцето е 11/12-ти ! Това означава ,че всеки Слънчев цикъл е 22 единици на всяко от времевите нива - сек. , мин. , час , ден , седмици,месеци и т.н.
   И така :
    -Слънцето "работи" с цикличност = 22 !
    Луната (Небето) "работи" с                21 !
    Земята   " Работи" с цикличност      20 !
   На ниво "ДНИ" на Времето съответно трите вибрации на трите планети са 22 дни , 21 дни и 20 дни ...

         Сега вече мога да ви представя календара .














Слънчево -Лунен календар на Земята

         Календарът има 3 цветни сектора. Те съответствуват на Слънцето , Земята и Луната.
Така представен календарът е пълен с информация . Просто е необходимо да го разучите и вникнете в движението на планетите и тяхната цикличност .
         Календарът не започва едновременно за трите небесни тела!
         Първо започва със Земята и земетресението ( Z ) от 24-ти май 2014 г.
         В ден № 300 от земетресението - т.е. на 20 март 2015 г. започва календарът на Слънцето .На тази дата имаше Пълно Слънчево затъмнение,което е взето за начало на Слънчевия календар.
         15 дни по-късно (един Индикт Време) - на 04.04. 2015 г , започва календара на Луната.
          На тази дата беше Пълното Лунно затъмнение .
       Така ,всъщност са обединени 3 циклични календара - на 3-те планети.
Това дава възможност за онагледяване на взаимосвързаният,но неравноделен процес на 
Слънцето ,Небето и Земята - мястото на което живеем ...








( Следва продължение)

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Защо кимерийците са били наречени "българи"?

Земите на север от древната държава Урарту (така са я наричали на акадски, а самоназванието на Урарту е Боян, Биайн), където днес са териториите на северна Армения и южна Грузия, през ІХ в. пр.н.е. са били земите на държавата на кимерийците, именувана в асирийските клинописи  „Гамирая“ (Иванчик, 1993).



Между Гамирая и Урарту е съществувала област, части от която са били в Колхида, именувана в асирийските клинописи „Gu/Qu-ri-a-ni-a”. Същата област Гурианиа е засвидетелствувана и в урартските клинописи, като областта Qu-ri-a-ni, както и Gu/Qu-ri-a-ni, и за нея в урартските текстове се твърди, че е  разположена на север от Урарту.
Когато през 714 г. пр.н.е. кимерийците атакуват Урарту, между двете държави е била тази област Гур. Кимерийците я завоюват, както и Колхида.
Значението на самоназванието на кимерийците, т.е. на *gam-ir(а), което И.М.Дяконов тълкува чрез ирански, е „преден, подвижен отряд“.

Наскоро световноизвестният кимеролог Асколд Иванчик обърна внимание, че такъв „преден отряд без обоз и жени“ трябва да включва корена „bal“, ако се вземе предвид скитския език. Превода на „конен отряд“ на скитски e засвидетелствуван в ономастиката  (οὐαδτόβαλος) като „бал“ (А. Иванчик), освен това е съхранен и в осетинския, като „балц“.
От VІІІ в. пр.н.е. кимерийците са военен хегемон в предна Азия и Анатолия, но през VІ в. пр.н.е. те загубват в битка с лидийците и се връщат към земите си на север от Урарту. Очевидно обръщат поглед на север от Кавказ, ако имаме предвид упоменатите топоними и хидроними от Херодот през V в. пр.н.е. в Приазовието, като гр. Кимерий, Кимерийски боспор и т.н. Тоест, можем да допуснем, че те са започнали военни действия на север от Кавказ, т.е. точно към скитските земи.

Ако е така, тогава значението на *gam-ir(а) на ирански е предадено на скитски като βαλος. Ето и произхода на името „бал“ в етнонима „балгар“, въпросът е откъде е произхода на „гар“?
Кимерийците пренасят топонима „Гар“ („Gu/Qu-ri-a-ni-a”, Qu-ri-a-ni) от региона на р. Кура на север от Кавказ.
При Птолемей от ІІ в. от н.е. имаме следния текст, който е съхранен и през VІІ в. в  Арменската география (Ашхарацуйц) :
„А”: „Птолемей нарича този остров Грав. Ръкавите на р. Атл (чети: Волга) след острова отново се съединяват и се вливат в Каспийско море, което отделя Сарматия от Скития. Западно от реката, казва Птоломей, живеят Адон (Udon), Алаидон (Olondae), Сондас (Isondae) и Геруа (Gerrus), едноименни на реки, течащи из Кавказ до пределите на Албания.
Ето я Геруа (Gerrus). В Предкавказието няма река Геруа (Gerrus), но Птолемей не греши, понеже топонима е преместен на север от региона на р. Кура.
Горният текст от ІІ в. от н.е. на Птолемей служи като образец на арменския от VІІ в. от н.е. за българите. В Арменската география (Ашхарацуйц) e видно, че за българите се пише чрез шаблона, по който Птолемей пише за Предкавказието.

„В”: „Купи-Булгар, Дучи-Булкар, Огхондор-Блкар, пришълци, и Чдар-Болкар”... ”се именуват по названието на реки”.
Тоест, военните конни отряди (бал) на кимерийците нападат на скитите от Гур и всъщност името „бал//гар“, е външно наименование на кимерийците, дадено от скитите. То на скитски език е със същото значение, с каквото на ирански *gam-ir(а) [„преден отряд без обоз и жени“]. Дори Прокопий през VІ в. от н.е. ясно посочва, че боен кон на езика на тия варвари, се нарича „балан“.
Следователно, името „балгар” е съставено от „бал” (скитско-осетинската дума за участници във военни походи) и от „гар” („Gu/Qu-ri-a-ni-a”), както е известна земята на север от Урарту по асирийските и урартските клинописи. Това се потвърждава и от сведението на Птолемей от ІІ в. от н.е. за наличието на "Геруа" на север от Кавказ.
С други думи, ние имаме отговор как и защо кимерийците са получили името „българи“!


През 1991 г. в София пристига един от най-добрите световни кимеролози Асколд Иванчик, който изнася пред своите колеги доклад точно за етнонимът „кимерийци“ (Иванчик А. И. Об этнониме „киммерийцы“ //Acta Associationis Internationalis. Terra Antigua Balcanica VІ, Sofia, 1991).
Така българските учени научават, че значението на самоназванието на кимерийците, т.е. *gam-ir(а), което И.М.Дяконов тълкува чрез ирански като „преден, подвижен отряд“, Иванчик допълва, като обръща внимание, че такъв „преден отряд без обоз и жени“ трябва да включва корена „bal“, ако се вземе предвид скитския език.

понеделник, 22 юни 2015 г.







               Геополитическият пъзел около КТБ




                            Много добър анализ на следствията породени от една причина от
                                                     ОБЕКТИВЕН ХАРАКТЕР !

Геополитическият пъзел около КТБ
S 250 b7fb5b7d 2631 4b0f b2b7 f23267e4b382
S 250 b3d624a4 cada 41bc 9835 6922e2d7f2e0
S 250 3add1cfb dfb9 428d 9bf4 df255de07a4d
От сриването на Корпоративна търговска измина една година, но до момента все още няма отговор на въпроса:
кой причини този крах
Версии колкото щеш. Логично една от най-разпространените е, че
вината за случилото се в КТБ е на нейните собственици
и на ръководството й, които с прилаганите години наред недобри банкови практики са поставили банката в невъзможност да посрещне задълженията си. Все по-често в общественото пространство се говори дори, че са я ограбили. Впрочем по тази версия има досъдебно производство както срещу самия мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев, срещу изпълнителните директори на банката, така и срещу някои от служителите й. И е интересно колко още време ще трябва на прокуратурата, за да вкара обвиненията си в съда или за да прекрати производството. Още година - две? Или повече?
Истината е, че резултатите от това производство ще дадат единствения легитимен отговор на въпроса носят ли собствениците и шефовете на КТБ  вина за умишлено причинени вреди на банката, които са предизвикали поставянето й под специален надзор и за фалита й. Без този съдебен отговор във въздуха увисват няколко важни въпроса.
Първият е, защо - ако е решил да ограби банката, мажоритарният й собственик Цветан Василев оставя в нея ликвидност от близо 1.2 млрд. лв., изтеглени под команда още в седмицата преди затварянето й. Не бива да се забравя, че година след затварянето на банката на 20 юни 2014-а по сметките й все още има близо 400 млн. лв. - присъдени най-вече от наличностите по сметки на банката в чужбина.
Вторият въпрос, който виси без логичен отговор, е: как така банката не е изпитвала ликвидни проблеми до средата на юни 2014-а, след като срещу нея няколко години подред се водеше медийна война? Това означава, че е имала достатъчно приходи, за да покрива немалките си разходи по изплащане на по-високите лихви по депозитите. От докладите и на квесторите, и на трите одиторски компании, наети по заповед на БНБ да направят оценка на активите й, става ясно, че  повечето кредити, отпуснати от банката, са се обслужвали.
Другата версия е, че със своите действия
БНБ активно е съдействала за кончината
на КТБ. Факт е, че при първия по-сериозен ликвиден натиск изпълнителните директори на банката са поискали от БНБ съдействие да получат ликвидна подкрепа в размер на 300 млн. лева. Отказано им е с мотива, че Централната банка няма правна възможност да дава рефинансиране. Което не е съвсем вярно. По закон БНБ може да предостави рефинансиране до три месеца, ако то е обезпечено с ДЦК. Освен това Централната банка е можела да упражни своето влияние във Фонда за гарантиране на влоговете и да му препоръча  да предостави ликвидност на КТБ. Това не е забранено, дори подобно действие е описано в Закона за кредитните институции като една от възможните мерки за действие в ситуация на ликвидна криза. Но БНБ не преприема подобно действие. Защо? Дали защото Централната банка е била убедена, че ситуацията в КТБ е толкова безнадеждна, че една такава подкрепа няма да помогне. Ако се вярва на
първите изявления на гуверньора Иван Искров
това едва ли е така. БНБ или не е знаела какво е състоянието на КТБ, или наистина е била убедена, че то е стабилно. Везните се накланят по-скоро към второто предположение, защото в официалното прессъобщение на БНБ от 17 юни 2014-а се казва дословно следното: "По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".
Дори в деня, в който КТБ  е поставена под специален надзор - 20 юни, на пресконференция в БНБ Искров изрично подчертава, че тя не е фалирала.
Два дни по-късно, когато за квестори са назначени Станислав Лютов и Елена Костадинчев, в прессъобщението на БНБ между другото се казва: "С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете. Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти.Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа".
Това да ви прилича на съмнение в доброто здраве на КТБ? Няколко седмици по-късно Искров почва да говори за недобрите практики в банката и за изчезналите 206 млн. лв. от сметките й.
И пак се връщаме на въпроса:
защо БНБ е отказала ликвидна подкрепа на КТБ
след като във времето, в което тя е искана, не е имала съмнение, че търговската банка е била в добро състояние. Събитията през юли 2014-а показаха, че предоставянето на една такава подкрепа автоматично бетонира доверието към кредитната институция и спира наплива на тегления от нея. С други думи, ако КТБ я бе получила, ликвидният натиск върху нея би бил прекратен. Или БНБ се е съмнявала в това? Какви биха били мотивите за такова съмнение, след като в този момент съществуваше убеждението, че КТБ е здрава институция, подложена на злонамерена атака.
Единият отговор е, че
още от самото начало БНБ е лъгала за КТБ
и ако го приемем за достоверен, това означава, че целият й управителен съвет - защото от негово име са пресъссобщенията, е съпричастен към измамата.
Другият отговор е, че БНБ е подозирала, че в дъното на ликвидната атака стоят политически интереси, комбинирани със силен гръб от правоохранителната власт, но не е имала ясна представа колко силно ще я пресират те. При такава комбинация е очевидно, че каквато и ликвидна подкрепа да даде БНБ и каквито и мерки да предприеме, атаката ще продължи и предоставеното рефинансиране може да бъде изгубено. А въпросната загуба да послужи като мотив за следствието и прокуратурата да образуват предварително производство ако не срещу всички членове на УС на БНБ, то поне срещу управителя и подуправителите. Аргументите за тази теза са няколко.
Първият е, че
големите тегления от Корпоративна банка
започнаха, след като на 13 юни Българското национално радио съобщава, че председателят на надзорния съвет на банката Цветан Василев е разследван като поръчител за убийството на Делян Пеевски. В новинарските емисии предават как в сградата на бул. "Борис ІІІ", където се помещава банката, влизат екипи на полицията и прокуратурата. Едва в късния следобед прокуратурата уточнява, че са извършени множество следствени действия в рамките на образувано досъдебно производство, но не в помещенията на банката, а в офиси на фирми, намиращи се в същата сграда. Само че по това време клиентите вече са изтеглили 70 млн. лв. за един ден.
За няколкото предишни години, през които КТБ бе подложена на критики от страна на друга група медии, подобно теглене не бе предизвикано.
Достатъчна бе обаче само една прокурорска акция
и то стана факт. Два дни по-късно от следствените органи в медиите изтича неофициална информация, че служители на банката и самият Цветан Василев са проверявани за източването й.
На 15 юни тегленията вече са 106 млн. лева. Ситуацията се успокоява след цитираното по-горе изявление на БНБ от 17 юни, в което се казва, че банковата система като цяло и КТБ в частност са стабилни. Но не за дълго. Още на следващия ден - 18 юни, по анонимен донос на несъществуващ служител в управление "Банков надзор" БНР разпространява новината, че е започнало разследване срещу подуправителя и началник на управление "Банков надзор" Цветан Гунев. Тегленията за деня от КТБ надхвърлят 122 млн. лева. За да онагледим какво означава тази сума за КТБ, ще кажем, че тя е около 1.7% от активите й. Само за сравнение, ще отбележим, че когато на 16 юни 2015-а от гръцката банкова система бяха изтеглени 600 млн. евро, световните медии разтръбиха за паниката, обзела страната. А 600 млн. евро са 1.5% от активите на гръцкия банков сектор. Съдете сами дали услужливо оповестените от БНР действия на прокуратурата не са създали паника сред клиентите, довела до ликвиден срив на КТБ. И всичко това се случва на фона на интензивна медийна война между депутата от ДПС Делян Пеевски  и Цветан Василев. Подбудителят на действията за акцията на БНР и до днес е неизвестен, пък и никой не се интересува кой е той.
Фактите дотук обаче не дават отговор на въпроса защо всички изброени събития се стоварват върху КТБ точно през втората половина на юни 2014-а - броени дни след евроизборите и малко преди кабинетът "Орешарски" да си тръгне от властта.
Какво е отключило кутията на Пандора?
Обществото едва ли ще получи еднозначен и категоричен отговор на този въпрос. Именно затова ще напомним някои
външно- и вътрешнополитически факти
и събития, които като последователност се вписват с учудваща точност в случващото се около Корпоративна банка.
До края на 2013-а правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от БСП и ДПС, е стабилно  - независимо от всекидневните площадни протести и преживяната блокада на Народното събрание. Ситуацията започва да се нагорещява след изострянето на кризата в Украйна. През февруари 2014-а Майданът гори по улиците на Киев, има кървави сблъсъци. Същия месец Европейският съюз гласува първите санкции срещу Русия. На 18 март 2014-а в Крим се провежда референдум за независимост от Украйна. Европейските санкции към Русия постепенно се затягат и като част от съюза България трябва категорично да заеме някаква позиция по този болезнен въпрос. А точно в този момент с пълна сила у нас тече реализацията на изключително важния за Москва проект "Южен поток". Осъществяването му би позволило на Русия да заобикаля Украйна като държава, през която минават газовите трасета за основните клиенти в Централна и Западна Европа. Това би поставило Украйна в незавидната позиция на изпразваща се от съдържание държава, без каквато и да е геополитическа тежест. А ЕС и САЩ не могат да позволят това. Затова България е поставена под натиск да спре "Южен поток" и този натиск води до пукнатини в коалицията между БСП и ДПС. След изборите за Европейски парламент на 22-24 май 2014-а, на които БСП търпи катастрофално поражение, а ДПС запазва силните си позиции, партията на Доган започва да говори за преосмисляне на партньорството си с БСП. 
На 3 юни 2014-а
ЕС започва поетапно спиране на плащанията по европрограми към България.
В медиите се появяват съобщения от рода на: "След като БСП обяви във вторник, че България ще строи "Южен поток" независимо от задаващите се санкции на Европейската комисия (ЕК), в късния следобед Брюксел спря временно част от плащанията по оперативна програма "Регионално развитие". Това е втора програма след "Околна среда", която е със замразени плащания от ноември 2013 г., като този месец трябва да се вземе решение дали да бъдат възстановени, или окончателно спрени парите за екология. В ход е процедура и по спиране на парите по оперативната програма "Конкурентоспособност", както и по Програмата за развитие на селските райони. Всичко обаче зависи от поведението на кабинета през следващите дни."
Блокирани са около 1 млрд. лв., които България очаква да получи като приходи в отънелия си бюджет. И решението на правителството не закъснява. На 8 юни премиерът Пламен Орешарски разпорежда спиране на проекта "Южен поток". Той обявява това на брифинг в Министерския съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън. От този момент нататък започва да се говори за предстоящата оставка на кабинета. Той остава на власт още месец, само за да може да пласира външната емисия от десетгодишни облигации в размер на общо 1.4 млрд. евро, които са нужни за плащане на големия падеж по външния дълг в началото на 2015-а и за да намери финансово решение на ликвидната криза, която след 20 юни, когато КТБ е затворена, плъзва из целия банков пазар.
На 11 юли Иван Искров дава прословутата си пресконференция, на която казва, че проверката в КТБ е установила, че в нея са извършвани "действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. от 5.4 млрд. лв. общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците й с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев".
Ролята на политическите сили
В това изявление на управителя на БНБ вече се говори за разделянето на КТБ на добра и лоша банка, за одържавяване на добрата и обявяване в несъстоятелност на лошата. Липсва обаче законодателна основа за тази операция и затова Централната банка спешно разработва специален закон за преструктурирането на КТБ. Той се обсъжда на заседанието на политическите сили, на правителството и Централната банка при президента Росен Плевнелиев на 15 юли 2014-а, където трябва да се намери решение за преодоляване на пълзящата паника сред вложителите в банковия сектор, която заплашва с въвеждането на банкова ваканция. Решение е намерено, но не и за КТБ. Законодателното предложение на БНБ за нейното преструктуриране не намира политическа подкрепа. В съобщението от същия ден на БНБ се казва: "Поради липса на съгласие относно предложения от Централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране на разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хлл. лв., Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор."
Правителството на Орешарски подава оставка на 23 юли, а на следващия ден тя е приета. Дали всички тези събития са обвързани с украинската криза? За някого това може да изглежда като теория на конспирацията. Но точно за тях ще цитираме една информация, появила се в сайта на "Дойче Веле" на 30 юли 2014-а. В нея германските журналисти, които трудно могат да бъдат обвинени в пристрастие по случая "КТБ", пишат: "Зюддойче Цайтунг" информира, че на 2 юли 2014-а на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага е обсъждан въпросът за България и руските интереси. По точка втора от дневния ред в заседанието са участвали и президентът на Германското външно разузнаване – БНД, Герхард Шиндлер и ръководителят на аналитичната служба към разузнаването Андреас Ангус. "Шиндлер е докладвал най-вече за България и за Украйна. Ставало дума обаче и за Путин и олигарсите”пише в „Зюддойче Цайтунг” авторът на статията  Лайендекер, който е един от най-известните разследващи немски журналисти. Според източниците на информацията му, президентът на БНД Шиндлер е казал, "ЧЕ РУСИЯ ИМА ИНТЕРЕС БЪЛГАРИЯ ДА ФАЛИРА, ЗА ДА СЕ ОБВЪРЖЕ ОТНОВО ПО-ТЯСНО С РУСИЯ". Оставяме всеки сам да си прави изводите. Но може би е добре Съветът за национална сигурност да поиска ДАНС да изготви специален анализ по тази тема.

                                   вестник  " Банкер " 

четвъртък, 18 юни 2015 г.

                     


                         " Ъ " - Комплект .

                                      Резултат с изображение за Ъ


Ъъ или ер голя̀м е буква от кирилицата  27-ма в българския и 28-ма в руския вариант на азбуката. В руският език  е известна като „твърд знак“ (на рускитвёрдый знак), но не представлява отделен гласен звук.

Ер голям или буква "Ъ" е буква на Бог и Българите !
Труден за произнасяне гласен звук .
На Запад се произнася ,като неправилно се замества с буква "у" - "Булгария"
На Изток (Русия) "Ъ" се произнася ,като "о" - "Болгария" .

        Тази буква сочи земите очертаващи Средата на Света  - Балканите !



                    Само тук има 4 държави , които носят буква "Ъ" , като първа гласна в името си .
- България ,Гърция , Сърбия , Хърватия .
                    Няма друга държава в света ,която да има буква "Ъ" в името си , като първа гласна .
                    "Ъ" е белег за Божественост !
                   Четирите държави с буква "Ъ" всъщност вписват КРЪСТ (думата "Кръст"  също е с буква "Ъ") в централната част на Земята .




Горно рамо на Кръста е България .
Долно рамо на Кръста е Сърбия .
 От ляво е Гърция .
От дясно - Хърватия .
          Като зодия  , България е - "Козирог" . ( 10-та зодия )
                                 Гърция е първата зодия в зодиака - "Овен" .
                                 Сърбия е зодия "Рак" (4-та зодия )
                                 Хърватия  е 7 - ta зодия - " Везни" .

4-те основни елемента , с които се характеризира света са разпределени между 4-те държави така :
България - Земя , Гърция  - Огън , Сърбия - Вода и Хърватия - Въздух .
           Трябва дебело да подчертая ,че буква "Ъ" се намира под влияние на планетата Сатурн .
           Сатурн е Време-то ! Господарят на Времето .
           Юпитер е Пространството !
           Юпитер разширява , дава обем , уголемява - а това ражда Пространството .

        Краят на Времената са свързани с Господаря на Времето - Сатурн .
        Изключителната важност на периода ,налага много внимателно и детайлно да се следи и наблюдава тази планета., както и разположението й спрямо другите планети .
       Същото се отнася и за 4-те държави с буква "Ъ".
       Както виждате , Гърция (която е под знака на първата зодия -Овен) променя глобално поведението си . 
         Уж малка държава , Гърция изправя цяла Европа и света в трепетно очакване на близките дни - защото истината е ,че никой не може да предскаже и предопредели какво ще се случи в близки дни с целият глобален свят , с банките ,капиталовите пазари и позиционирането на държавите .
        Ако 4-те държави се проявяват в света с ново поведение  следвайки последователността на номерата на техните зодии - то следваща държава ,която ще "взриви" света би трябвало да е Сърбия . Тя има опит в това отношение от миналия век ,когато успява да предизвика Първата световна война .
         Последна дума  - ще има България ,която е под влияние на 10-та зодия -Козирог .
       Какво ще се случи не бих могъл да кажа (защото не съм пророк) , но определено всички ние ще имаме съдбата нещата да се случат пред нас .

 На 1-ви юли 2015 г. -  Земята , Венера и Юпитер ще застанат в една линия !!!
Първи юли е самата СРЕДА НА ГОДИНАТА ! 183-я ден...
Това ще бъде, навярно, едно малко по-различно ЮЛСКО УТРО ! (July morning )

 А на 18-ти юли ( рожденият ден на Апостола Васил Левски) цикличността на Земята и Луната ще съвпаднат в една точка , което ще произведе удвоен ефект на въздействие - така ,че ще очакваме тези две дати с нетърпение.